Kinkkusämpylöistä viherpirtelöihin – mikä on uusi hitti välipalana?

elintarvikkeet, kuluttajat, pakkaukset, Ravitsemus, Ruokainnovaatiot, Trendit, Uncategorized

Välipala antaa virtaa ja auttaa jaksamaan. Nykytrendinä on välipalasnaksien muuttuminen entistä enemmän ”mini meal” –tyyppiseksi tuotteeksi. Tähän osasyynä lienee kiireinen elämänrytmi. Kysyntä on tuonut tarjontaa välipalatuotteisiin, mutta lisää uusia ideoita kaivataan.

Välipalakulttuurin nousun uskotaan jatkuvan arvioitaessa ruoka-alan trendejä vuodelle 2025. Finnish Food Innovationin järjestämässä tulevaisuustyöpajassa on todettu, että mikä tahansa ruoka-aine voidaan muokata välipalaksi. Tuotekehityksessä tulee muistaa, että tuote on helppo syödä, kulkee mukana, on jännittävä ja ajan hermoilla.

On arvioitu, että perinteisen elintarvikkeen kulutus saattaisi kasvaa merkittävästi, jos se onnistutaan tuotteistamaan välipalaksi. Tuotteistamisessa kannattaa huomioida elintarvikealan kehitystrendejä kuten kuluttajien kiinnostus hyvinvoinnista, hiilihydraattien ja rasvan laadusta sekä proteiinien määrästä. Trendinä on myös urheilullistaminen eli elintarvikkeeseen lisätään proteiinia, energiaa ja kestävyyttä parantavia ainesosia.

Välipala-aineksiksi sopivat kaikki raaka-aineet ja muotoja on monenlaisia. Perinteiset kinkkusämpylät ovat saaneet rinnalleen täytetyt pitataskut, toastit ja monenlaiset street food –tuotteet. Tuotteet myydään mukaan yleensä paperitaskuissa.

ViherpirtelöLeivonnaisten rinnalla monen kahvilan valikoimassa ovat erilaiset smoothiet. Smoothie eli tehosekoittimella valmistettava pirtelö saapui meille Yhdysvalloista. Marjoista ja hedelmistä valmistettujen pirtelöiden lisäksi tarjolla on mitä moninaisimmista kasviksista valmistettuja pirtelöitä. Rakenteeltaan smoothie on paksua ja yleensä se tarjotaan kylmänä korkeasta lasista tai muovimukista.

Nopeasti nautittavaksi pienempään tai isompaan nälkään on kauppojen hyllyllä laaja valikoima välipalapatukoita. Välipalapatukoiden kehitys on ollut huimaa viime vuosina. Patukoissa on huomioitu ruokatrendit. Tarjolla on vaihtoehtoja niin gluteenittomia, sokerittomia, maidottomia kuin vegaanista ruokavaliota noudattaville. Luomu on myös ollut kiinteänä osana välipalapatukoiden kehitystyötä. Välipalapatukat ovat valtaosaltaan elintarviketeollisuuden valmistamia ja ne pakataan tehtaalla erilaisiin kääreisiin.

Löytyisikö valmistuotteiden rinnalle uudenlaisia välipalapatukoita, perinteisistä elintarvikkeista vaikkapa makaronilaatikosta tuunattuja välipaloja tai muita mukaan otettavia välipalatuotteita kahviloiden ja kauppojen tarjontaan. Ideoi, kokeile ja osallistu Ruokaoivallus® -kilpailuun. Voit voittaa 1000 euroa tai elämyspäivän Mikkelissä.

Kuvat: Unsplash