Ruokaoivallus®- kilpailun kulissien takana

Ruoanvalmistus, Ruokainnovaatiot, Ruokaoivallus, Uncategorized

Ruokaoivallus®- kilpailun kulissien takana

Ruokaoivallus ® -kilpailu käytiin tänä keväänä kaksiosaisena. Kilpailutyön tavoitteena oli suunnitella uusi ja innovatiivinen ruokamatkailutapahtuma, eli maistuvat festarit. Toisena arvioitavana kohteena oli ruokatuote, joka kuvastaisi hyvin tapahtumaa. Kilpailutöiden saavuttua Ruokaoivalluksen ® tiimi arvioi soveltuuko työ kilpailuun, eli onko työ tehty kilpailusääntöjen mukaisesti. Kevään kilpailussa otimme lisäaikaa kilpailuun osallistumisessa ja saimme mukavasti kilpailutöitä mukaan. Kolme työtä jouduimme jättämään tuomaroinnin ulkopuolelle, koska työt eivät olleet kilpailusääntöjen mukaisia. Kaikki Ruokaoivallus ® -kilpailun työt testattiin ja arvioitiin ruokaohjetta. Ruokatuotteet olivat hyvänmakuisia ja esteettisesti kauniita.

Tuomareiden vaikea valinta

Ruokaoivallus ®-kilpailun ydin on uusissa ideoissa ja innovaatioissa, joten reseptin tarkkuus ei ole välttämättä ratkaiseva tekijä kilpailun menestyksessä. Erityisesti tänä vuonna kilpailu ei yksinomaan liittynyt vain uuteen ruokaohjeeseen vaan myös ruokamatkailutapahtuman ideointiin.  Kilpailutöiden testaamisen jälkeen vuorossa oli tuomarointi. Tuomareilla oli käytössään arviointilomake, jonka avulla heidän tuli arvioida kilpailutöiden uutuusarvoa, soveltuvuutta Saimaan alueelle ja toteuttamiskelpoisuutta. Tuomareilla olikin iso työ edessään, kun kilpailutöitä pisteytettiin monin eri kriteerein.

Kilpailutöiden arviointiin osallistui tuomareina: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta (Xamk), Hanna Ukkola ja Marjut Kasper restonomikoulutuksen lehtoreita. Restonomi (AMK) opiskelija Meri Fagerholm. Xamkin kestävän hyvinvoinnin ja vastuullisten ruokapalvelujen puolesta Merja Ylönen ja Taina Harmoinen, TKI-asiantuntijoina sekä Vaiha -ravintoloiden yrittäjä Teemu Kaijanen. Arvioinnissa kilpailutöiden ruokamatkailuideat ja ruoka-annos pisteytettiin omanaan ja voittajaa etsittiin korkeimmasta yhteispistemäärän saaneesta työstä. Xamkin opetuskeittiössä riitti kiirettä, kun kilpailutöiden ruoka-annoksia yksitellen maistatettiin. Pisteitä laskettiin useaan kertaan, koska kilpailutilanne oli äärimmäisen tiukka. Tuomarit pääsivät kuitenkin yksimieliseen tulokseen voittajista ja päätyivät antamaan yhden kunniamaininnan mahtavalle ruokamatkailutapahtumalle. Tuomareilla oli maistuva ilta ja hauskaa oli, nauru raikui aina keittiöön saakka.

Tuomareilla riitti pohdittavaa kilpailutöiden arvioinnissa

Ruokaoivallus ® -kilpailussa nähtiin tänäkin vuonna hienoja uusia ideoita, joissa yhdistyi ruoka ja tunnelma. Saimaa alueena johdatti useamman työn kotimaisien raaka-aineiden ja erityisesi järvikalojen äärelle. Töissä yhdistyi ruokaohjeen lisäksi ajatus, miten ja missä ruoka nautittaisiin. Nuorisolle soveltuvia tapahtumia kilpailussa toivottiin ja hyvin kilpailijat olivat huomioineet tapahtumansa käyttäjät. Ruokaoivallus ® -kilpailun järjestäminen on aina jännittävää, mutta palkintona pääsee näkemään uusia ruokia ja upeita ideoita.

Kirjoittaja:
Laura Pulkkinen
Lehtori
Matkailu- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu – Xamk