Tacot nousi suosioon Ruokaoivalluksessa

Ruokainnovaatiot, Ruokaoivallus, Saimaa

Ruokaoivallus järjestettiin nyt neljännen kerran. Kevään kilpailutöiden ruoka-annoksissa oli kolmessa tacoja erityyppisillä täytteillä, joista kaksi taco-annosta sijoittui kolmen parhaan joukkoon.

Ruokaoivalluksen voitti 19-vuotias Milja Mustonen Oulun yliopistosta. Hänen kehittämässään tapahtumassa Streetfood suunnistuksessa kierretään luonnossa kartan kanssa, johon on merkitty paikallisten yritysten ruoka- ja juomapisteitä. Tapahtuma tuo luonnon uudella tavalla kiinnostavaksi ja tapahtuma sopii hyvin nuorille. Tähän tapahtumaan Milja suunnitteli Saimaalaisen simatacon (kuvassa ylhäällä), jossa simamarinoidut muikut (tai ahvenet) syödään muun muassa perunamuusin ja puolukkakastikkeen kera tacokuoren päältä.

Samu Sopasen Shaimaa tacoissa käytetään paikallista kuhaa. Kuva: Minna Paajanen

Tacoja sisältää myös toiseksi tulleen, Itä-Suomen yliopistossa opiskelevan Samu Sopasen, 26 v, kilpailutyö. Saimaa Bites & Beats on paikallisten raaka-aineiden ruokafestivaalit, joissa on lisäksi nuoria kiinnostavia musiikkiesiintyjiä. Tapahtuma sijoittuu Savonlinnan kesäsesonkiin ja kestää useamman päivän. Samun ruokatuote on nimeltään Shaimaa tacot, joista löytyy friteerattua kuhaa tacokuorien välistä muiden herkullisten raaka-aineiden lisäksi.

Kolmannelle sijalle sijoittuivat Uleniuksen sisarukset Mila ja Mea. 25-vuotias Mila opiskelee Metropolia ammattikorkeakoulussa ja Mea, (21 v.) Tampereen yliopistossa. Heidän suunnittelemassa Nuorten luontopäivässä nuoret pääsevät luontoon muun muassa kalastamaan ja marjastamaan sekä valmistamaan ruokaa saatavilla olevista raaka-aineista. Tapahtuma järjestetään juuri ennen koulun aloitusta elokuussa ja se on suunnattu erityisesti toisella asteella ja korkeakouluissa opiskeleville. Ruokatuotteeksi Mila ja Mea suunnittelivat vadelmajuustokakun itsetehdyllä saaristolaisleipäpohjalla, jossa on hiven lakritsia.

Kilpailun järjestäjänä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Kilpailutöistä arvioitiin molempien tehtävänosien uutuusarvo, toteuttamiskelpoisuus sekä lisäksi soveltuvuus Saimaan alueelle. Ruokatuotteessa lisäksi tehtiin aistinvarainen arviointi. Ruokamatkailutapahtuma sekä ruokatuote arvioitiin erikseen ja pisteet laskettiin yhteen.

-Kilpailutyöt olivat innostavia, nuorekkaita ja herkulliset ruoka-annokset kuvastivat hyvin nuorten makumaailmaa, kilpailun ruokatuotteiden testaamisesta vastannut lehtori Laura Pulkkinen kertoo.

Kilpailun voittaja julkistettiin verkkolähetyksessä 10.5.2023 Tertin Kartanolta Mikkelistä. Kilpailun voittaja palkittiin 1000 euron palkinnolla, toiseksi sijoittunut 400 eurolla ja kolmanneksi sijoittuneet 200 eurolla. Lisäksi yhteistyöyritykset antoivat tuotepalkinnot kahdelle kilpailutyölle. Vuoden 2023 Ruokaoivalluksessa olivat mukana Hotelli Punkaharju, Sahanlahti Resort sekä Tertin Kartano.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu järjestää Ruokaoivallus®-kilpailun osana TKI-toimintaa kestävän hyvinvoinnin vahvuusalalla. Patentti- ja rekisterihallitus myönsi 30.11.2017 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululle tavaramerkin Ruokaoivallus-logolle ja nimelle.

Yläkuva: Minna Paajanen

Kirjoittaja:
Jenni Palosaari
TKI-asiantuntija
Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmä
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk

Pssst! Kohta on aika suunnata kesälomille, mutta sitä ennen suunnitellaan vielä hieman seuraavaa Ruokaoivallusta, sillä se saattaa olla tulossa jo ihan nurkan takana. Haluatko tietää lisää? Tilaa Ruokaoivalluksen uutiskirje täältä (linkki), niin saat seuraavasta kilpailusta tietoa ensimmäisten joukossa.