Mistä kasvisruokaan proteiinit?

Ravitsemus, Ruoanvalmistus, Ruokavaliot

Kun liha, kala ja maitotuotteet eivät sovi ruokavalioon, niin ihmetystä saattaa herättää, mistä saadaan ravinnon proteiinit. Kuluttajien kiinnostus kasvisruokaan on innostanut teollisuutta kehittämään uusia kasvisproteiinituotteita.

Palkokasvit ovat hyviä kasviperäisiä proteiinilähteitä. Pavut, herneet ja linssit ovatkin suosittuja raaka-aineita vegaanisessa ruokavaliossa. Palkokasveja on myynnissä tuoreena, kuivattuna ja erilaisina jalosteina.

Kotimaiset Kasvikset ry ja Puutarhaliitto valitsivat Vuoden kasvikseksi tänä vuonna pavut. Papujen käytössä tulee muistaa niiden sisältämä lektiini eli valkuaisaineet, jotka tuhoutuvat kunnollisessa lämpökäsittelyssä. Papujen liotus ja keittoaika kannattaa tarkistaa pakkauksessa olevasta käyttöohjeesta, koska käsittelyt vaihtelevat papulajeittain.

Soijapapu yleisimpiä viljelykasveja

Soija lienee tunnetuimpia kasvisruokien raaka-aineita. Soijapapu on riisin ja vehnän jälkeen maailmalla yleisimpiä viljelykasveja. Soijapavuissa on proteiinia 36 g / 100 g. Niiden valmistuksessa tulee muistaa 12 tunnin liotus ja 3-4 tunnin keittoaika. Soijasta valmistetaan myös jauhoa, hiutaleita, rouhetta, suikaleita, fileita, pyöryköitä sekä maitotuotteiden tavoin käytettäviä soijamaitoa, -kermaa ja -jogurttia.

Miso valmistetaan soijapavuista käymismenetelmällä. Se on rakenteeltaan tahnamainen. Tofu puolestaan valmistetaan soijamaidosta juoksuttamalla ja puristamalla. Misossa proteiinia on 12 g ja Tofussa 7,8 g 100 grammassa.

Soijapavuista valmistetaan fermentoimalla Tempeä. Suomessa Tempen raaka-aineena käytetään myös herneitä ja härkäpapua. Soijaproteiinitiivisteestä, vedestä ja suolasta puristetaan tiukka massa Oumph.

Härkäpapu- ja hernevalmisteet

HÄRKIS® on härkäpapuvalmiste. Härkäpavun lisäksi sen valmistukseen käytetään herneproteiinia ja ohramallasuutetta. Verso Food Oy:n valmistamaa HÄRKISTÄ®  voi käyttää sellaisenaan ruoanlaitossa esimerkiksi kypsän jauhelihan tavoin. Se sopii myös smoothien joukkoon ja paahdettuna krutonkien tapaan käytettäväksi. Proteiinia tuotteessa on 17 g / 100 g. HÄRKIS® Rouheseosta voi käyttää soijarouheen tapaan ruuissa. Saatavilla on monenlaisia valmistuotteita sekä härkäpapugranolaa.

NyhtöherneTM on Familia Verden  kehittämä hernepohjainen tuote, jonka valmistukseen on käytetty herneproteiinin lisäksi vettä, oliiviöljyä, hernekuitua, suolaa, auringonkukkaöljyä sekä perunatärkkelystä. Proteiinia nyhtöhernevalmisteissa on noin 30 g /100 g. Tuotetta myydään kuutioina, suikaleina, puikkoina ja burgerpihveinä.

 

 

Kaura ja vehnä proteiinilähteenä

NyhtökauraTM tuli rynnistäen suomalaisille elintarvikemarkkinoille pari vuotta sitten. Tuotteen takana ovat Maija Itkonen ja Reetta Kivelä sekä Zhong-Qing Jiang. Gold&Green Foodsin NyhtökauraTM valmistetaan kaurasta, härkäpavusta ja keltaherneestä. Proteiinia NyhtökaurassaTM on noin 30 g / 100 g.

NyhtökauraTM sopii käytettäväksi keitoissa, pataruuissa, hampurilaisissa, tortilloissa ja pastaruissa. Se kuivuu jonkin verran kuumennuksessa, joten se sopii parhaiten tarjottavaksi kastikkeessa.

Syksyn 2018 uutuustuote on Elovenan valmistama kaurajauhis Muru. Murun kaurajauhiksen rakenne ja muoto ovat kuin kypsällä jauhelihalla. Täysin vegaanisessa Murussa on täysjyväkauran ja kauraleseen lisäksi vettä, suolaa sekä peruna- ja herneproteiiinia. Kauran osuus tuotteessa on 41 %. Proteiinia Muru kaurajauhiksessa on 20 g / 100 g.

Kauran lisäksi proteiinivalmisteita tehdään myös vehnästä. Niistä tunnetuimmat ovat Seitan ja Vöner. Näistä Seitan tunnetaan jo 1000-luvun Kiinassa.

 

Siemenet ja pähkinät

Proteiinilähteiksi sopivat myös erilaiset siemenet ja pähkinät. Niitä voidaan käyttää sellaisenaan esimerkiksi salaateissa tai jalosteina. Proteiinia niissä on 10-25 g / 100 g.

Jalosteiksi siemenistä ja pähkinöistä valmistetaan mm. erilaisia tahnoja. Mantelista ja hasselpähkinästä valmistetaan myös mantelimaitoa ja hasselpähkinämaitoa, joita voidaan käyttää ruuissa lehmänmaidon korvikkeina.

Maapähkinävoita käytetään esimerkiksi USA:ssa aamupalalla leivän päällä. Maapähkinävoi on muutenkin monikäyttöinen jaloste. Maapähkinä sisältää paljon proteiinia, mutta myös rasvaa kuten monet muutkin pähkinät ja siemenet.