”Ihana Saimaa!” Keittiömestari Ulla Liukkonen

Ruokainnovaatiot, Ruokaoivallus, Saimaa

Ruokaoivallus® -kilpailu on käynnissä ja Saimaa liittyy tämän vuoden kilpailutyöhön läheisesti.

Saimaan alueelle on myönnetty kansainvälisesti arvostettu European Region of Gastronomy -status vuodelle 2o24. Maakunnat Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala tuovat esiin itäisen Suomen gastronomiaa ja kulttuuria. Kaikki European Region of Gastronomy -alueet nimeävät omat ruoka- ja kulttuurilähettiläänsä. Saimaa European Region of Gastronomy -lähettiläät ovat saimaalaisen ruuan ja kulttuurin edistäjiä.

Saimaan lähettiläiden tehtävänä on vahvistaa saimaalaista identiteettiä ja osallistua alueen ruokakulttuurin kehittämiseen sekä yhteistyön edistämiseen. Keittiömestari Ulla Liukkonen on Etelä-Karjalan alueen ruokalähettiläs ja Ulla on vahvistamassa saimaalaista identiteettiä. Ulla tuo esille itäisen Suomen ruokaa, kulttuuria ja vastuullisia perinteitä.

Ruokalähettiläät osallistuvat muun muassa Saimaan alueen ruokakulttuurin kehittämiseen. Ulla kertoo itäisen Suomen uniikista ruoasta. Ulla on käynyt kiertämässä eri kouluja ja kertonut nuorille ruoan ”ilosanomaa.” Ulla tarkentaa, että kyseessä on laaja-alainen ala. Nuoret ovat kiinnostuneita muun muassa matkailu-, majoitus-, ruoka ja ravintola-alasta. Ulla kertoo, että ”nyt on pöhinää.” Ulla on osallistunut erilaisiin ruokatapahtumiin ja on monessa mukana.

 

Keittiömestari Ulla Liukkonen, Lappeenranta. Kuva: Ira Heikkinen.

Mitä Saimaan alue merkitsee sinulle Ulla?

”Saimaa merkitsee minulle todella paljon. Minun syntymäkoti on aivan järven rannassa ja olen melkein kasvanut vedessä. Meidän vedet ovat puhtaita. Saimaa on Suomen suurin järvi, vesi on puhdasta ja se on hyvä asia. Arvostan luontoa ja kestäviä valintoja. Lappeenrannassa on mukavia ihmisiä ja Lappeenranta on rakas kotikaupunki. Lappeenrannassa tapahtuu kaikenlaista.”

Millaisia vinkkejä  haluaisit antaa opiskelijoille?

”Luota itseesi ja omaan tekemiseen. Ota oppia vanhemmilta, mutta pidä oma linjaus.”

Mitä muuta haluat sanoa?

”Nauti elämästä. Ole valppaana, kuuntele, pidä silmät ja korvat auki.”

Ruokaoivallus® -kilpailun ajankohta on 13.2.2023—14.4.2023 välisenä aikana. Kilpailuun osallistuaksesi ei tarvitse olla ammattikokki eikä edes matkailu- ja ravitsemisalaa opiskeleva, vaan kaikki opiskelijat alaan katsomatta ovat tervetulleita mukaan.

Kirjoittaja:
Minna Paajanen
restonomi (YAMK) -opiskelija
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk

Minna Paajanen tekee opinnäytetyötä Ruokaoivallus® -kilpailun viestintään liittyen. Minna asuu myös Lappeenrannassa Saimaan äärellä ja halusi kysyä keittiömestari Ulla Liukkoselta vinkkejä nuorille opiskelijoille. Kiitos Ullalle hyvistä ja kannustavista sanoista.

Lähteet:
Liukkonen, U. 2023. Keittiömestari. Sähköpostiviesti 13.2.2023. [viitattu 20.2.2023].
Liukkonen, U. 2023. Keittiömestari. Puhelinhaastattelu 16.2.2023. [viitattu 20.2.2023].
Yläkuva: Saimaa/Minna Paajanen