Smugeteilla voittoon

Kilpailun säännöt ja osallistuminen, Ruokainnovaatiot, Ruokaoivallus, Uncategorized

Vuoden 2021 Ruokaoivallus® -kilpailussa etsittiin tähteeksi jääneelle leivälle uusia käyttötarkoituksia ja nuorille maistuvia muikkuruokia. Opiskelijanuoret innostuivat Ruokaoivallus® -kilpailusta, sillä kilpailusarjoihin lähetettiin 32 kilpailutyötä, joista kolme kilpaili molemmissa sarjoissa. Kilpailu toteutettiin tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa.

Alexiana Gaudiat palkintojenjakotilaisuudessa Xamkin Mikkelin kampuksella.

Kilpailusarjojen voittajat julkistettiin 26.5.2021 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Mikkelin kampuksella. Muikeita muikkumakuja -sarjan jaetun ensimmäisen sijan voitti Alexiana Gaudiat kilpailutyöllään Smugetit ja tillidippi (yläkuva). 24-vuotias Gaudiat opiskelee Turun ammatti-insituutissa ravintola- ja cateringalaa. Sattumalta silmään osunut kilpailukutsu sosiaalisessa mediassa tuotti tulosta. Smugetit voidaan nauttia pienenä alkupalana tai annoksesta voi koota ruokaisamman esimerkiksi perunamuusilla.

Kalaisat vohvelit

Kalavohvelit muikkulevitteellä.

Ensimmäisen jaetun sijan voitti myös Roni-Mikael Raappana kilpailutyöllään Kalavohvelit muikkulevitteellä. Roni-Mikael, 17v., opiskelee autoalaa ammattiopisto Tavastiassa. Kilpailutyö sisälsi myös kuivan leivän hyödyntämistä vohvelitaikinassa ja näin ollen kilpailu molemmissa sarjoissa. Toinen erikoisuus vohvelitaikinassa on, että siihen käytetään muikkusäilykettä. Arviointiraati piti myös muikkulevitteestä sellaisenaan ja lähtivätkin ideoimaan muikkulevitteelle myös muita tarjoilutapoja.

Muikeita muikkumakuja –sarjassa kolmannelle sijalle sijoittui Kainuun ammattiopistossa matkailu- ja ravitsemisalaa opiskeleva 17-vuotias Evelina Tuktarova Muikkutäytteisellä perunaruisrieskarullalla. Uudenlainen tarjoilutapa muikulle rieskarullassa oli raadin mieleen.

Arviointiraati päätti antaa lisäksi kunniamaininnan Muikkukebab-burgerille, jonka kehittelystä vastasi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ruokatuotannon johtamisen opiskelija Janne Ruponen, 23 v. Ruponen kehitti mielenkiintoisen muikkukebabin, josta pidettiin hyvin paljon, mutta ateriakokonaisuus ei kuitenkaan yltänyt kolmen parhaimman joukkoon.

Juustokakku ja mustikoita

Masalkinan juustokakun pohjassa käytetään perinteisen keksimurun sijasta kuivaa leipää, joka jauhetaan hienoksi yleiskoneessa.

Leivän uusi elämä -sarjan voittaja valittiin yksimielisesti. Sofia Masalkinan suunnittelema Murun juustokakku sai raadilta hyvät arvioinnit ja juustokakkua pidettiin herkullisena. 17-vuotias Masalkina opiskelee Kainuun ammattiopistossa matkailu- ja ravitsemisalaa.

Sarjan toisen palkinnon sai Iida-Mari Saine ideoimallaan Hävikkileipägranolalla. 28-vuotias Saine opiskelee bio- ja elintarviketekniikkaa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Uunissa paahdettavaan granolaan hyödynnetään vanhenevat leivät.

Kolmanneksi sijoittui 16-vuotias Schildtin lukion opiskelija Linnea Humalajoki Jyväskylästä Leipäpannari -ohjeellaan. Humalajoen suunnittelemassa pannukakussa ei käytetä mitään muita jauhoja kuin kuivista leivistä jauhettua leipäjauhoa.

Kilpailutöiden taso oli erittäin korkea ja paljon hienoja innovaatiota jäi myös sijoitusten ulkopuolelle.