Joulukinkkua seitsemän miljoonaa kiloa

Uncategorized

 

Liha kuuluu suomalaisten arkiruokailuun, vaikka ruokailu onkin monipuolistunut viime vuosina erilaisten trendien myötä. Kauppoihin on tullut esimerkiksi ”lihankorvikkeita” ja kasviksisten käyttö on kasvanut.

Lihatiedotuksen vuoden 2016 tutkimuksen mukaan 94 prosenttia suomalaisista kertoo syövänsä arkena lihaa. Luonnovarakeskuksen ravintotaseen mukaan suomalainen söi vuonna 2015 keskimäärin 79,4 kiloa lihaa, josta sianlihaa oli 35 kiloa, siipikarjanlihaa 21,6 kiloa ja naudanlihaa 19 kiloa. Siipikarjan kulutus kasvoi keskimäärin enemmän kuin sianlihan tai naudanlihan kulutus.

Jouluna liha maistuu ja joulukinkkuja myydään Suomessa vuosittain 6-7 miljoonaa kiloa. Kotimaisuus, alkuperä ja paikallisuus kiinnostavat suomalaisia ja suurin osa kinkuista ostetaan kotimaisena. Ulkomaalaisten kinkkujen osuus oli vuonna 2015 noin seitsemän prosenttia kinkkujen kokonaismyynnistä. Suosituimmaksi kinkkutyypiksi on noussut 5-7 kilon harmaasuolattu juhlakinkku. Pienillä kinkuilla, kinkkurullilla ja valmiiksi viipaloiduilla kinkuilla on myös oma asiakaskuntansa, mutta niitä myydään selkeästi vähemmän. Luomukinkkujen suosio on kasvussa vaikkakin niiden myynti viime vuonna oli vielä pientä, noin 1,5 prosenttia kaikkien kinkkujen kokonaismyynnistä johtuen luomusianlihan alhaisesta tuotantomäärästä. Kinkku korvattiin vuonna 2015 yleisimmin kalkkunalla. Kala, riista ja muu liha tulivat hyvänä kakkosena. Miten käy tänä jouluna perinteisen kinkun suosion, kun markkinoille on tullut trendien myötä erilaisia lihan- ja kinkunkorvikkeita? Korvataanko se seitan- tai tofukinkuilla?

Miksi suomalainen sitten syö lihaa? Suomen Gallupin tekemän kyselyn mukaan tärkein syy lihan syömiselle oli se, että sen mausta pidetään ja sitä pidetään terveellisenä raaka-aineena. Erityisesti lihaa syödään monipuolisen ruokavalion vuoksi ja siksi, että saataisiin proteiinia ja tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.
Vaikka suomalainen syö keskimäärin melkein 80 kiloa lihaa vuodessa on lihankulutuksemme kuitenkin ravitsemussuositusten mukaista. Luonnovarakeskuksen ravintotaseen mukaan kulutuksemme on maltillista, sillä kulutamme noin 507 grammaa punaista lihaa viikossa. Ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa tulisi syödä enintään 500 g viikossa. Verrattuna eurooppalaisiin naapureihimme lihankulutus on hyvin maltillista, sillä esimerkiksi Tanskassa lihan kulutus ilman riistaa oli 113 kiloa henkeä kohden vuodessa ja vastaavasti Saksassa 88 kiloa.

Saa nähdä miten vegaani-, kasvis- ja lihankorviketrendi vaikuttavat lihan kulutukseen ja myyntiin ensi vuonna. Keksitkö sinä, miten suomalaisen lihan myyntiä voisi edistää vai keksitkö uuden raaka-aineen josta voisi valmistaa lihankorvikkeita? Osallistu ideallasi Ruokaoivallus-kilpailuun ja voita 1000 euroa.

Lähteet: Maa-ja metsätaloustuottajien keskusliitto 2016, Luonnonvarakeskuksen ravintotase 2016 ennakkotiedot, Suomen osuuskauppojen keskuskunta 2016, Lihatiedotus ry 2016