Ideoita ruokatuotteen suunnitteluun

Maustaminen, ravintolat, Ruoanvalmistus, Ruokainnovaatiot, Ruokaoivallus, Uncategorized

Ruokatuote suunnitellaan aina siitä nauttivalle asiakkaalle

Ruokaoivallus® kilpailun tehtävän puolikkaana on suunnitella ja kuvata ruokaohje ruokamatkailutapahtumaan. Ruokamatkailutapahtuman kohderyhmänä olisivat nuoret ja ruokatuotteenkin pitäisi kuvastaa nuorien maailmaa.

Ruokaoivallus® kisassa ruokatuotteessa tulisi näkyä suunnittelijan visio tapahtumasta. Mitä tapahtumassa tehdään, miten tapahtuma voitaisiin toteuttaa ja kenelle tapahtuma on suunnattu. Näiden kysymysten äärellä ollaan liikeidean suunnitellussa ja ne soveltuvat suunnitelmia ohjaavina kysymyksinä ruokaoivalluskisan® suunnitteluuun. Liikeidea ja asiakkaan tarpeet kuuluvat olennaisesti ammattimaisen ruoan valmistamiseen.

Mietitään hetki ravintolan asiakasta ja miten ruokatuote suunniteltaisiin ammattimaisesti

Ruokatuote suunnitellaan asiakkaalle. Asiakkaan ymmärrys onkin osa ruokatuotteen suunnittelua. Asiakasta voidaan ymmärtää paremmin asettumalla asiakkaan osaan ja selvittämällä asiakkaan mieltymyksiä esimerkiksi asiakaspalautteiden avulla.

Ruokatuotteen idean suunnittelun pohjana toimii siis kokonaisuutena liikeidea ja asiakas, mutta ruokatuotteen suunnittelu on muutakin kuin pelkkää fiilistelyä. Ruoan nauttimiseen hyödynnämme useita eri aisteja. Ruoka tuoksuu, näkyy, kuluu ja tuntuu. Ruokatuotteessa huomioitavaa on ulkonäkö liittyen tuotteen esillelaittoon ja väreihin. Pohdinnoissa on hyvä pitää mielessä: kuinka ruokatuote tultaisiin nauttimaan, eli asiakas aina mielessä. Ruokatuotteen tulisi kokonaisuutena olla elämys kaikille aisteille.

Ruokatuotteen suunnittelussa testaaminen ja ruokaohjeen vakioiminen ovat tärkeitä tasaisen laadun vuoksi. Ruokatuotetta testatessa on hyvä pohtia maun ja tuoksun lisäksi ruoan rakennetta maistellessa sitä. Ruoan maittavuuteen vaikuttaa pehmeät, sileät rakenteet ja kovan rapean rakenteen tuomat kontrastit. Usein sanotaankin ruoan olevan samettisen pehmeää tai rouskuvan rapeaa. Ruokaohjeen vakiointi takaa jokaiselle asiakkaalle laadukkaan ruokaelämyksen.

Ruokaohjeessa kannattaa pyrkiä tarkkuuteen ainesosien mittaamisessa, valmistuslämpötilojen määrittelyssä ja valmistusastioiden kuvaamisessa. Esimerkiksi väärät mitat, lämpötila ja vääränkokoinen kakkuvuoka tuottavat helposti sen kuuluisan pahan kakun, toivotun hyvän kakun sijaan.

Ruokaoivalluskisan® ruokatuotteen suunnittelussa voit pohtia ruokatuotetta ammattimaisesti ja kilpailutyön ruokaohjetta suunnitellessa on hyvä pyrkiä tarkkuuteen, mutta luovuus ja persoonallisuus on kisassa valttia. Ruokaoivalluskisan® kilpailutyössä tärkeintä on uusi ja mahtava idea. Idea, jossa näkyy suunnittelijan, eli juuri sinun ajatuksesi ja kädenjälkesi.

www.ruokaoivallus.fi

Kuvat: Pixabay

Kirjoittaja:
Laura Pulkkinen
Lehtori
Matkailu- ja nuorisoalan koulutusyksikkö
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu – Xamk