Luonnonkalojen syömistä kannattaa lisätä

Ekologisuus, Lähiruoka, Ravitsemus

Kala on erittäin terveellistä ravintoa. Kala sisältää paljon proteiinia, hyviä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat syömään kalaa vähintään kahdesti viikossa. Suurimmalle osalle kalan terveysvaikutukset ovatkin tuttuja, mutta miten tärkeää kalojen alkuperä on sinulle?

Kotimaista vai ulkomaalaista kalaa?

Suurin osa suomalaisten käyttämästä kalasta on tuontikalaa. Luonnonvarakeskuksen (Luke 2019) mukaan suomalaiset kuluttivat vuonna 2019 kalaa noin 14 kiloa vuodessa asukasta kohti, josta ulkomaalaista kalaa oli miltei 10 kiloa. Lukumäärät eivät ole mitään verrattuna lihankulutukseen, joka ylsi 80 kiloon asukasta kohti. Positiivista kuitenkin on se, että kalan kulutuksessa on pienimuotoista kasvua nähtävissä. Harmillisesti kotimaisten kalojen puolesta, lisääntynyt käyttö on kohdistunut ulkomaalaisiin kalalajeihin.

Ahkio täynnä jäisiä kuhia

Ulkomaalaisista kaloista kulutettiin lähinnä kasvatettua norjalaista lohta, tonnikalavalmisteita, sillejä ja seitiä. Kotimaisista kalalajeista käytettiin eniten kasvatettua kirjolohta. Luonnonkaloista suosittiin haukea, ahventa, silakkaa, muikkua ja siikaa.

Ympäristöjärjestö (WWF) suosittelee kalaoppaassaan käyttämään mm. sisävesien muikkua. Jos et ole vielä tutustunut kalalajien ”liikennevaloihin”, voit käydä kurkkaamassa täältä. Kalaoppaassa kerrotaan mitä kalalajeja on hyvä suosia ja mitkä valinnat eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

Tule mukaan Ruokaoivallus® -kilpailuun!

Ruokaoivallus® haluaa olla mukana lisäämässä luonnonkalojen käyttämistä. Toisena kilpailusarjana on Muikeita muikkumakuja, jossa etsitään uutta ja oivaltaa muikkuruokaa. Kilpailutöistä arvioidaan innovatiivisuus, käyttökelpoisuus, ekologisuus ja kestävyys sekä kotimaisten raaka-aineiden hyödyntäminen. Ota nämä arviointikriteerit huomioon ja aloita suunnittelemaan uudenlaista ja houkuttelevaa kalaruokaa. Kilpailutyön voit palauttaa 31.3.2021 mennessä ruokaoivallus.fi –sivuston kautta.

Tässä lisää vinkkejä kalan käytön lisäämiseksi:

  • Valitse lautasellesi kalaa aina kun sitä on tarjolla.
  • Katso kaupan tarjoukset, hyödynnä kalatarjoukset ja osta reilummin, voit pakastaa osan.
  • Tutustu kalojen sesonkiin esim. Pro Kala ry:n sivuilla ja valitse kaupasta kalalajeja sesongin mukaisesti, sesongin aikana hinnat ovat edullisemmat.
  • Hyödynnä kalatiskin asiantuntemus, yleensä he voivat käsitellä kalaa puolestasi.
  • Jos kalankäsittely ei ole tuttua, löytyy verkosta paljon erilaisia videoita, katso esimerkiksi täältä näppärä ahvenen perkausvideo
  • Kaupasta löytyy nykyisin paljon herkullisia puolivalmiita tai valmiita kalajalosteita. Muista myös pakastealtaat ja erilaiset kalasäilykkeet.
  • Aurinkoisena päivänä mikset lähtisi pilkille ja pyydystät omat kalasi.

 

Kuvaaja yläkuva Joona Kotilainen

Lähteet:

https://stat.luke.fi/kalan-kulutus-2019_fi
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus–ja-ruokasuositukset/aikuiset/
https://wwf.fi/kalaopas/