Uudenlainen tuotenäkökulma elintarvikkeiden kehittämiseen

elintarvikevienti, elintarvikkeet, pakkaukset, Ruokainnovaatiot, Ruokaoivallus

Elintarvike-ala on mennyt hurjasti eteenpäin viime vuosina ja valmistajat koittavat katsoa ”outside of the box”, jotta uudet tuotteet pärjäisivät markkinoilla. Perinteisiä raaka-aineita hyödynnetään alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan poikkeavalla tavalla.

Sipsit on perinteisesti valmistettu perunalastuista ja popcornit maissista. Viime vuosina markkinoille on tullut terveellisempiä sipsejä, jotka sisältävät esimerkiksi vähemmän rasvaa ja enemmän kuituja ja proteiineja. Texasissa toimiva Beanitos Inc. valmistaa sipsejä musta-, valko- ja pintopavuista. Sipsit sisältävät paljon kuituja ja proteiineja ja ovat maidottomia, gluteenittomia ja vegaanisia sekä sopivat kosher-ruokavaliota noudattaville. Samanlaisella idealla sipsejä valmistaa myös naapurissamme Ruotsissa toimiva Svenska Bönchips AB, joka tarjoaa pavuista valmistettuja sipsejä seitsemässä eri maussa.  Vastaavasti puolalainen Chips&Snacks on koittanut kehittää uutta näkökulmaa perinteisiin maissinjyvistä valmistettuihin popcorneihin. Chips&Snacks valmistaa mikropopcornia perunasta, joka ei sisällä yhtään rasvaa.

Virvoitusjuomatarjonta on yhä monipuolisempaa. Limonadeissa makuvaihtoehtoja on monia ja kivennäisvesissä on lisättyjä vitamiineja, aloe veraa tai kuituja. Suomalainen Novelle valmistaa kivennäisvesiä, joissa on esimerkiksi lisättyä magnesiumia ja sinkkiä. Japanilainen Suntory All-Free – niminen yritys valmistaa alkoholitonta olutta, joka ei sisällä sokeria tai kaloreita, mutta sisältää muun muassa iholle tärkeää kollageenia. Hollantilainen Wieckse on tuonut puolestaan markkinoille oluen, joka sisältää vihreää teetä.

Erilaiset terveyttä edistävät superfoodit, teet ja jauheet ovat olleet jo useamman vuoden markkinoilla. Esimerkiksi levästä valmistettavaa spirulina-jauhetta on myyty lisäravinteena ja moni kuluttaja on käyttänyt sitä smoothieissa. Nyt spiruliinaa hyödynnetään myös muissa tuotteissa. Ranskalainen Lutina valmistaa spirulinaolutta ja kiinalainen Guyueyuanan valmistaa spirulinalla maustettuja keksejä. Italialainen Mamma Emma taas on keksinyt lisätä spiruliinaa perunagnocceihin.

0008c628

Jogurtista, banaanipyreestä ja parmesaanista tehty jälkiruoka. Kuva: XTC World Innovation

Erikoisiin makuelämyksiin törmäämme matkoillamme yhä enemmän maistellessamme eri ruokakulttuurien perinteisiä ruokia. Ulkomaalaisista ruokakaupoista kuitenkin löytyy erikoisten perinneruokien rinnalta myös erikoisia uutuuksia, joissa tuntuu menevän välillä pääruoat ja jälkiruoat sekaisin. Puolalainen Makaronypolskie valmistaa kaakaonmakuista pastaa ja japanilainen Myojo Ippeichan Yomiseno pikanuudeleita suklaakanelikastikkeella. Arabimaissa perinteinen kikherneistä, seesaminsiementahnasta ja valkosipulista valmistettava tahna, hummus, on saanut amerikkalaisen Hope hummus organic –nimisen yrityksen tuotekehityksessä uuden maun: suklaahummus. Italialainen jälkiruokavalmistaja Parmareggio puolestaan on lisännyt parmasaanijuustoa lapsille suunnattuun jälkiruokaan, joka sisältää parmesaanin lisäksi jogurttia ja banaanipyrettä.

Tiettyjä tuotteita ja raaka-aineita ei aina tarvitse käyttää juuri niissä yhteyksissä, joissa me olemme niitä tottuneet käyttämään. Voisiko esimerkiksi lihasta tehdäkin jälkiruokaa, jäätelöstä kehitellä pihville kastikkeen, kaurasta valmistaa sipsejä tai marjoja käyttää pihvien rakaa-aineena? Osallistu Ruokaoivallus-kilpailuun 28.2 mennessä ja laita rohkeasti hulluimmatkin ruokaideasi tulemaan.

Kuvat: XTC World Innovation