Kestävä kehitys näkyy pohjoismaalaisten ruokatottumuksissa

arktisuus, kuluttajat, Ravitsemus, Ruokavaliot, suomalaisuus

 

Suomalaisten kuluttajien ruokailutottumukset ja kaupassa käynti ovat muuttuneet paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tähän ovat vaikuttaneet kaupan alan digitalisoituminen ja vallitsevat ruokatrendit, mutta erityisesti muutosta on vauhdittanut kuluttajien kasvava tietoisuus ruuan terveys- ja ympäristövaikutuksista sekä alkuperästä.

KANTAR TNS toteutti Orkla Foodsin toimeksiantona Pohjoismaisen ruokabarometrin, jossa tutkittiin pohjoismaalaisten kuluttajien ruokatottumuksia ja ajatuksia ruoasta. Vastaavantyyppisen tutkimuksen toteutti myös vuonna 2016 Suomen Nestle. Molemmissa tutkimuksissa korostui suomalaisten kasvava kasvisten syönti. Nestlen tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista aikoo syödä tulevaisuudessa enemmän kasviksia ja Orklan tutkimuksen mukaan suomalaiset syövät selkeästi enemmän kasvisruokaa kuin muut pohjoismaalaiset.

Orklan tutkimuksen mukaan teollisiin ruokavalmisteisiin suhtaudutaan Suomessa sekä muissa Pohjoismaissa kriittisesti ja valmisruokien käyttö on myös vähentynyt. Kriittisempi asenne johtuu kasvaneesta tietoisuudesta. Lisäaineita ja lisättyä sokeria, joita on usein erilaisissa valmisruoissa, halutaan välttää. Kaksi kolmasosaa pohjoismaalaisista kuitenkin kokee, että valmisruokien käyttö on hyväksyttävää eikä päivällistä aina tarvitse tehdä itse. Tämä tulos on samassa linjassa myös Nestlen tutkimukseen, jonka mukaan päivällisen valmistaminen koetaan monesti taakaksi, sillä töiden jälkeen ollaan väsyneitä ja aikaa terveellisen ja hyvän makuisen ruoan valmistamiseen koetaan olevan liian vähän.

Molemmista tutkimuksista ilmenee, että pohjoismaalaiset kuluttajat ovat yhä enemmän ympäristötietoisia. Pohjoismaalaiset kuluttajat ovat vähentäneet lihan syöntiä viime vuosina ympäristö- ja terveyssyistä. Orklan tutkimuksen mukaan luomun ostamisessa on Pohjoismaittain eroja. Suomalaisista 16 prosenttia kertoi ostaneensa luomutuotteita viime kauppareissullaan, kun ruotsalaisista joka toisen ostoskärryyn oli päätynyt luomutuotteita. Ruotsalaiset ovat vastuullisen ja kestävän kehityksen tuotannon edelläkävijä Pohjoismaista. Ruotsalaisille on tärkeää tukea paikallista tuotantoa ja 78 % koki merkittäväksi tietää raaka-aineiden alkuperä. Suomalaisista vastaajista 58 prosenttia halusi tietää raaka-aineiden alkuperän.

Ylipäänsä pohjoismaalaisten ja suomalaisten ruokatottumukset ovat muuttuneet. Uusia vaikutteita otetaan muista kulttuureista ja uudenlaisille ruoille ja raaka-aineille ollaan avoimempia. Luken ja Turun yliopiston Hyönteiset ruokaketjussa -hankkeessa tehdyssä kyselyssä 70 prosenttia vastanneista suomalaisista kertoi olevansa kiinnostunut hyönteisruuasta tulevaisuudessa. Kyselyyn vastanneista joka kolmas oli maistanut jonkinlaista hyönteisruokaa. Kiinnostus hyönteisruokaa kohtaan näkyi kyselyn tuloksissa monella tapaa, sillä hyönteisiä ehdotettiin muun muassa käytettäväksi lihapulliin, nugetteihin tai pitsan täytteeksi.

Suomalaisten ruokatottumuksiin vaikuttavat trendien ohella monet erilaiset terveydelliset syyt, sillä joka kolmas suomalainen noudattaa jonkinlaista erityisruokavaliota. Yleisimmät ruokavaliot ovat gluteeniton/laktoositon, jota kertoi noudattavansa 15 prosenttia Nestlen kyselyyn vastanneista suomalaisista. Toiseksi eniten erityisruokavaliota noudatettiin painonpudotuksen vuoksi. Muita tekijöitä erikoisruokavalioiden noudattamiseen olivat terveellisyys, allergiat ja eettiset syyt.

Erilaisia elintarvikkeita ja ruokainnovaatioita tarvitaan enemmän kuluttajien muuttuviin tottumuksiin ja mieltymyksiin. Keksitkö vaikka jonkin uuden kasvisruoan, joka on helppo ja nopea valmistaa tai jonkun muunlaisen uudenlaisen ruokainnovaation?

Laita lyhyt kuvaus Ruokaoivallus-kilpailuun liitetiedoston kera ideastasi 28.2. mennessä ja voit voittaa ideallasi 1000 euroa!

Kuva: Pixabay