Pakkaus puhuttaa

Ekologisuus, elintarvikkeet, pakkaukset, Trendit

Elintarvikkeen pakkauksella on suuri merkitys ostopäätökseen. Pakkaus on ensimmäinen asia, jonka kuluttaja näkee tuotteesta. Moni elintarvike pakataan muoviin. Muovi puhuttaa maailmalla – lähinnä siitä aiheutuva jäteongelma. Täysin muovittomaksi emme saa pakkauksiamme, mutta toivottavasti kierrätettäviksi. EU on asettanut tavoitteen, että vuonna 2030 kaikki EU:n markkinoilla olevat muovipakkaukset tulisi olla kierrätettäviä.

On arvioitu maailmanlaajuisesti, että kolmasosa kulutukseen tuotetusta ruoasta päätyy ruokahävikkiin. Ruokahävikki onkin keskeinen tekijä ilmastonmuutoksessa ja se aiheuttaa noin 8 % kasvihuonekaasupäästöistä. Tuotteiden oikeanlaisella pakkaamisella voidaan vähentää merkittävästi ruokahävikkiä koko ruokajärjestelmässä. Pakkaamisen on laskettu aiheuttavan noin 5 % ruoan hiilijalanjäljestä. Ruoantuotanto on 80 % ja kuljetus ja jakelu 15 %.

Taloustutkimuksen Suomi syö –tutkimuksen mukaan yhä useampi kuluttaja, joka kolmas, kiinnittää huomiota tuotteen pakkauksen ympäristöystävällisyyteen. Parissa vuodessa määrä on noussut viidellä prosentilla. Suomen elintarviketeollisuus on mukana ympäristöystävällisien pakkauksien kehittelyssä. Esimerkiksi Atria on ryhtynyt pakkamaan jauhelihaa vakuumiin, jolloin säästyy 50 % aiemmin käytetystä muovin määrästä. Vakuumipakkauksessa lihan säilyvyys paranee ja lihan myyntiaika kasvaa, mikä osaltaan vähentää ruokahävikkiä.

Fazerin Alku-puurotuotteiden pakkaus voitti kestävän kehityksen palkinnon arvostetussa 2015 Pro Carton ECMA Awards -kilpailussa. Pakkaus sai tunnustusta hyvin houkuttelevasta ulkoasusta ja käytännöllisyydestä. Hiutaleita ei ole pakattu muoviseen sisäpussiin, ja pakkaus suljetaan yhtä kulmaa painamalla.

Elintarvikepakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta valmistuksesta kuluttajalle asti. Näin elintarvike säilyy turvallisena ja vähennetään ruokahävikkiä. Pakkauksen suunnittelu, käytetyt materiaalit ja rakenteet vaikuttavat sen ympäristöystävällisyyteen. Tuotteet tulee pakata kuluttajan kannalta tarkoituksenmukaisiin pakkauskokoihin.

Pakkausmateriaaleina yleisemmin käytetään muovia, paperia, kartonkia, foliota, metallia tai lasia. Pakkaus voi olla samaa raaka-ainetta kokonaan, päällystetty materiaali tai monikerrosmateriaali. Näistä luonnollisesti monikerrosmateriaalit ovat hankalampia kierrättää.

Pakkauksen suunnittelussa tulisi huomioida tuotteen koko elinkaari. Se tulee suunnitella kierrätettäväksi. Elintarvikepakkauksen tulee olla tarkoituksenmukainen, hygieeninen, edullinen ja turvallinen ruoalle – kestettävä koko ketju ja edistettävä ruoan säilyvyyttä. Pakkauksen tulee olla asiakkaalle mukava käyttää. Siihen tulee mahtua tarvittavat tuotetiedot kuten sisältö, valmistusaineet, allergeenit ja muut pakatussa tuotteessa tarvittavat tiedot. Kahvilan take away – tuotteilta vaadittavat tiedot kannattaa tarkistaa Eviran sivuilta.

Pakkauksen materiaalien tulee olla vastuullisesti tuotettuja ja pakkaus pitää pystyä hävittämään helposti tai kierrättämään käytön jälkeen. Tuotteissa tulisi olla selkeästi ilmaistu, mitä pakkaukselle tehdään käytön jälkeen. Tuore kala pakataan yleensä styroksipakkauksiin, joiden käsittelyssä on ollut kaupoissa omat haasteensa. Styroksilaatikolle onkin kehitetty korvaavaksi ratkaisuksi uusiutuvasta puukuidusta valmistetttu EcoFishBox –aaltopahvipakkaus.

 

Lähteenä: Vastuullinen pakkaaminen -seminaarin aineisto

Artikkelikuva  Louis Hansel on Unsplash