Millaisia muikkutuotteita jo on?

elintarvikkeet, ruokakauppa, Ruokaoivallus

Kurkistus isojen kaupparyhmittymien ruokatuotehyllyille tuo esille monenlaisia kalatuotteita niin tuoretuotteita, valmisruokia, pakasteita, valmisaterioita kuin säilykkeitäkin. Valitettavasti muikku edustaa vielä näissä tuotteissa vähemmistökalalajeja.

Friteerattuja muikkuja myyntipakkauksessa.Tuoretta kalaa on saatavissa kauppojen kylmäkaapeissa ja palvelutiskeillä varsin monipuolisesti. Muikkuja on palvelutiskissä ja valmispakkauksissa perattuina ja perkaamattomina. Sesonki ja pyyntiolosuhteet vaikuttavat kotimaisen kalan saatavuuteen. Talvella on hyvin tarjolla kotimaista kuhaa, siikaa, silakkaa, haukea ja madetta. Lohituotteiden tarjonta on ympärivuotista ja valikoima varsin laaja. Lohta myydään kokonaisena, fileinä, paloina, kuutioina, suikaleina ja marinoituna. Särvin-tuotenimellä myydään myös jauhettua kalaa.

Kypsänä tuotteena myynnissä on friteerattuja muikkuja ruis- ja korppujauholevitteellä. Friteeratut muikut ovat kotimaisia ja tuotteita on tarjolla sekä valmispakkauksissa että palvelutiskillä.

Kalajalosteissa on tilaa muikkuruoille

Kypsien ja pakastekalajalosteiden valikoima on melko runsas. Tarjolla on kalapihvejä, -pyöryköitä ja -nappeja. Suurimmassa osassa tuotteissa käytetään raaka-aineina useita kalalajeja. Kotimaisten järvikalahankkeiden myötä myös kotimaisia kalaa, kuten haukea, särkeä ja lahnaa, on monissa tuotteissa. Palvelutiskillä näyttäisi olevan saatavissa ainakin yhtä muikkutuotetta nimittäin Kruunu Herkun rantakalapataa, joka on valmistettu muikuista.

Mielenkiintoinen uutuustuote on Napostelusälä Savulohipalaset, 200 g. Savulohituotteiden valmistuksessa tähteeksi jääneet ns. hukkapalaset otetaan talteen ja pakataan kotikokkien ruoanvalmistusta helpottamaan. Kyse on siis kypsistä savulohipaloista, jotka sellaisenaan sopivat salaatteihin, pizzoihin, pastakastikkeisiin jne.

Löytyykö kalaisia välipaloja ja valmisaterioita?

Kalaisien välipalatuotteiden valikoima on varsin suppea. Tarjolla on lähinnä lohituotteita kuten lohipiirakkaa ja lohitäytteisiä kerrosleipiä. Valmisaterioissa kalatuotteita on jo jonkin verran laajemmin tarjolla.

Fish & Chips –aterioita valmistetaan seitifileestä. Kalapaistoksissa ja erilaisissa muissa kala-aterioissa kalana käytetään sein ohella turskaa ja lohta. Jonkin verran on järvikalasta valmistettuja tuotteita.

Tonnikala vallannut kalasäilykehyllyt

Kuvassa metallinen säilykepurkki, jossa on muikkukukko.

Järvi-Suomen Kalatuotteen valikoimissa on purkkiin säilötty muikkukukko.

Kalasäilykehyllymetrimäärä on melko iso ja suurin osa siitä täyttyy erilaisilla tonnikalasäilykkeillä. Veteen ja öljyyn säilötyn tonnikalan lisäksi tarjolla on hyvin laaja valikoima eri tavalla maustettuja tonnikalasäilykkeitä. Tonnikalan ohella purkkiin ovat uineet perinteiset sardiinit ja kilohailit. Nyt myös yhä useampaan tuotteeseen päätyvät kotimaiset järvikalat kuten muikut, särki, siika ja ahven.

Suurin osa valmistajista purkittaa muikut savustettuina ja öljyyn säilöttynä. Tarjolla on myös muun muassa tomaattimuikkuja ja tillimuikkuja. Perinteikästä kalakukkoa saa myös purkkiin säilöttynä muikkukukkona ja se onkin erinomainen säilyvä retkieväs tai tuliaistuote Suomesta.

Mitä muikusta voisi tehdä kotikeittiössä?

Muikku on kalana erinomainen, sillä se on erittäin helppo ruotia kypsänä paistettuna tai savustettuna. Kala on kooltaan varsin pieni, joten sen ruodot pehmenevät syötäviksi jo muutaman tunnin haudutuksessa.

Lautasella täytettyjä friteerattuja muikkuja, joiden kanssa tarjolla erillisessä pienessä tarjoiluastiassa vaaleanvihreää lisäkettä.Muikun varmaan suosituin tarjoilutapa on ruisjauhoissa leivitettyjen muikkujen paistaminen voissa. Muikku on helppo fileioida sormin tai pienellä veitsellä. Fileet voi täyttää ja paistaa tai savustaa. Fileistä saa myös mainiota etikkaliemeen säilöttyä kalaa. Voisiko kaupassa muikkua olla tarjolla silakan tavoin fileinä? Entäpä jos pakkauksen mukana olisi valmis mausteseos? Kaakkois-Suomena ammattikorkeakoulun Fish & Eat –hankkeessa kehiteltiin friteeratut täytetyt muikut. Saisiko tätä ideaa jatkokehittelemällä jonkin kivan kalaisan herkkujalosteen?

Millaisen muikkuruoan sinä keksit ja kokeilet? Ruoka voi olla pääruoka, lisäke, välipala, coctail-pala, säilyke tai jaloste. Osallistu reseptilläsi Ruokaoivallus-kilpailuun 31.3.2021 mennessä. Pääpalkintona 1000 euroa!

Kirjoittaja

Taina Harmoinen
Projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Toiminnanjohtaja, Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry