Lähiruoka kasvattaa suosiotaan – suomalaisia kiinnostaa mistä ruoka tulee
Suomalaisten kiinnostus suomalaista ruokakulttuuria ja raaka-aineita kohtaan on lisääntynyt valtavasti viime vuosina. Ruoan alkuperä ei ole vain kuluttajille tärkeää, vaan kuluttajilla ja tuottajilla on yhteinen päämäärä – pyrkimys puhtaampaan ruokaan ja lyhyempiin ruokaketjuihin. Suomalainen ruoka on paljon esillä ensi vuonna Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.
Lähituottajien tuotteiden valikoima on laajentunut ruokakaupoissa ja ravintolat ja suurtalouskeittiöt ovat pyrkineet suosimaan yhä enemmän suomalaisia ja lähituottajien raaka-aineita ja tuotteita. Melkein joka kaupungista löytyy ainakin yksi ravintola, jossa menu pyritään kokoamaan mahdollisimman läheltä tulevista raaka-aineista. Osalla ravintoloista konseptiin kuuluu myös ravintolan yhteydessä toimiva kauppa tai tehtaanmyymälä.
Heinolassa sijaitseva Heila on tarjonnut lähiruokaa jo viimeisen kahdeksan vuoden ajan. Noin 80 % Heilassa myytävistä tuotteista tulee 100 kilometrin säteeltä ja kaupasta löytyy kala- ja lihatiski, lähituottajien leipää, vihanneksia, viljatuotteita sekä lähituotettua viiniä. Tämän lisäksi samoissa tiloissa toimii kahvila-ravintola, joka tarjoaa lähituottajien raaka-aineista valmistettuja kahvi-, lounas- ja a la carte –herkkuja. A la Carte herkuissa hyödynnetään esimerkiksi suomalaista kalaa, lähituottajan Benjamin lihatorin viljapossua ja makkaroita, lähituottajien juustoja ja suomalaisia sieniä.
Mikkelissä toimii useampi ravintola, joka käyttää lähiruokaa menuissaan kokonaan tai vähintäänkin osittain. Kenkävero on vanhassa pappilamiljöössä toimiva matkailukokonaisuus, jossa on ravintola, puutarha ja käsityökauppa. Ravintolan arkimenuissa pyritään suosimaan lähituottajien tuotteita ja ainakin tänä talvena viikonloppuisin tarjolla on lähiruokabuffet. Toinen Mikkelissä lähiruokaa suosiva Ravintola on Bistro Vilee. Ravintola tarjoaa maukasta ja laadukasta lähiruokaa. Ravintolan visiona on tarjota alusta asti käsintehtyä lähiruokaa, johon raaka-aineet tulevat suoraan lähiseudun pientoimittajilta sesonkien mukaan.
Bistro Vileen ravintolakonseptia täydentää Kahvila & Leipomo Vilee. Tänä vuonna Bistro Vileen yrittäjä Ilkka Arvolan liikeidea laajeni lähiruokatehdas Otava Food Factoryn perustamiseen. Ruokatehtaan ideana on tuottaa paikallisten tilojen raaka-aineista jalosteita, joiden tarjonta vaihtelee sesonkien mukaan.
Forssassa toimiva Ravintola Vispilä pyrkii suosimaan lähialueen pientuottajien raaka-aineita, jolloin menut ovat usein sesongin mukaisia. Seinäjoella sijaitseva Ravintola Juurella ravintolan idea perustuu myös suomalaisten ja lähialueen raaka-aineiden hyödyntämiseen. Suomalaisuutta ja suomalaisia raaka-aineita toiminnassaan hyödyntää myös helsinkiläinen ravintola Savotta, jonka sisustus ja annokset ovat saaneet inspiraationsa Suomen metsistä, järvistä ja tukkilaisperinteestä.
Bisto Vileen, Juurella-ravintolan, Ravintola Vispilän ja Savottan menuissa hyödynnetään paikallisten järvien ja vesistöjen kaloja ja suomalaisten metsien antimista riistaa, sieniä ja marjoja. Miltä kuulostaa paistettu Puumalan lohi luomuperuna-hernepyreellä tai miedosti katajalla savustettu poronvasapaisti sipuli-puikulapyreen kera? Entä friteerattu jäkälä?
Keksitkö sinä, miten suomalaisia raaka-aineita tai lähiruokaa voisi hyödyntää uudella tavalla ravintolamenuissa? Osallistu reseptilläsi tai muulla ruoka-alaan liittyvällä innovaatiolla kilpailuun ja voita 1000 euroa.