Kasvisruokaa tarjolla julkisissa ruokapalveluissa

Ekologisuus, kuluttajat, ravintolat, Ravitsemus, Ruoanvalmistus

Kasvisruoan tarjonta on lisääntynyt kasvaneen kysynnän myötä julkisissa ruokapalveluissa. Esimerkiksi koulujen lounastarjonnassa on päivittäin kasvisruoka. Kasvisruokavaihtoehto ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että ruoka olisi vegaanista ruokavaliota noudattavalle sopiva. Kaupunkien ruokapalvelujen ruokalistoilla on M, L ym. kirjainten ohessa myös VE-merkintä, joka tarkoittaa ruoan olevan vegaanisen.

Millaisia kasvisruokia tarjotaan koululaisille? Kaupunkien kotisivuilla olevien koulujen ruokalistojen mukaan kasvisruokatarjonta on hyvin monipuolista. Aika usein ruoan nimessä tuodaan esille sen proteiinilähde. Pataruokana on tarjolla mm. värikästä härkäpapupataa ja kaali-soijarouhepataa. Uuniruokina saatavana on puutarhurin kiusausta, kasvisnuudelivuokaa ja mausteista peruna-kasvisvuokaa. Perinteinen stroganoff ja bolognese valmistuvat härkiksestä, pyttipannu juureksista ja risotto parsakaalista.

Nuorten suosimiin ruokiin kuten tortilloihin on tarjolla soija-paputäytettä tai tulista kasvistäytettä, lisäksi on kasvis-vegepuikkoja, kasvisgrilleriä, soija-kasviwokkia, kasvispizzaa ja lasagnettea valkoisista pavuista. Pihvejä ja pyöryköitä valmistetaan monenlaisista raaka-aineista. Listalla on falafel-pyörykät, punajuuripihvit, kasvis-papukroketit, porkkanaohukaiset, kvinoapihvit ja kesäkurpitsa-kasvispaistos ja marokkolaiset kasvipihvit. Kastikkeina on omenainen tofu-kastike, tomaattinen soijakastike, soija-porkkanakastike sekä tofua thai-currykastikkeessa ja tofua ja kesäkurpitsaa yrtti-tomaattikastikkeessa.

Lisäkkeinä kasvispihvien ja pyöryköiden kanssa on hyvin usein keitettyä tummaa riisiä, keitettyä perunaa tai perunasosetta. Salaatti ja leipä kuuluvat ruoka-annoksiin. Myös muita lisäkkeitä on tarjolla kuten espanjalaisen munakkaan kanssa papusalsaa, herkkusieni-paprika-sipulitäytteisen munakasrullan kera pinaattisia uunijuureksia sekä kasvissyöjän juureskuutioita ja ranskalaista kasvishöystöä.

Kasvispohjaisten keittoruokien valikoima kuulostaa tosi herkulliselta. Listalla ovat juustoinen kasvis-kikhernekeitto, juustoinen kasviskeitto, keltainen linssikeitto, pinaattikeitto, soijarouhekeitto, bataatti-palsternakkasosekeitto ja inkivääripaahdettu härkäpapurouhe, kasvis-hernekeitto, kookos-linssikeitto, tofu-kasvikeitto ja kukkakaalisosekeitto.

Nämä ruokalistoilta poimitut esimerkit eivät välttämättä ole kaikki vegaaniseen ruokavalioon sopivia. Kehittelisitkö sinä vegaanisia vaihtoehtoja? Lähetä reseptisi Ruokaoivallus-kilpailuun lokakuun loppuun mennessä ja voit voittaa 1000 euroa. Perinteisen lounasruoan lisäksi voit ideoida muulla tavalla toteutetun vegaanisen lounastarjoilun.