Ekologisempia pakkauksia?

Ekologisuus, Muotoilu, Ruokainnovaatiot, Teknologia
Kuva: IstockPhoto/Zlikovec

Monet yritykset kiinnittävät yhä enemmän huomiota hiilijalanjälkeen ja ekologisuuteen tuotteidensa pakkauksia valmistaessa. Pakkauksista pyritään tekemään biohajoavia tai muuten kierrätettäviä. Myös kuluttajat haluavat ekologisempia pakkauksia.

Ekologisempia pakkauksia kehitellään yhä enemmän ja varsinkin muovin määrää pakkauksissa on pyritty vähentämään. Lappeenrannan teknillinen yliopisto on esimerkiksi kehittänyt innovaation, jonka tuloksena muovipakkauksia voidaan korvata kartonkipakkauksilla. Pakkausten tiivisteinä toimivan muovin osuutta on vähennetty innovaation avulla 90 prosenttia. Yliopisto on kehittänyt kartonkisen elintarvikevuoan ja niitä valmistavan koneen, josta voit lukea lisää täältä. Kartongin lisäksi kasvipohjaisen muovin käyttö elintarvikepakkauksissa on lisääntynyt ekologiatrendin myötä.  Esimerkiksi Valion maitokorkit tehdään täysin kasvipohjaisesta muovista.

K-ryhmän Pirkka-tuotemerkillä on oma vastuullisuusohjelmansa, jonka kautta yhteistyössä Plastiroll Oy:n kanssa on syntynyt biohajoava pakkausmateriaali. Pirkka alkoi käyttää kyseistä materiaalia vuonna 2013 kasvisten pakkaamisessa. Biohajoava materiaali on valmistettu tärkkelyspohjaisesta uusiutuvasta raaka-aineesta.

Elintarvikepakkauksien uudella muotoilulla voidaan vähentää muovin käyttöä ja ruokahävikkiä. Felix muokkasi vuonna 2014 ketsuppipullojaan siten, että pullojen uudet aihiot ovat pieniä putkia. Ne mahtuvat paremmin kuljetuksiin, jolloin kuljetuksien määrä on vähentynyt ja hiilidioksipäästöt pienentyneet. Pullon uuden muotoilun myötä pullosta saa viimeisetkin ketsupit paremmin ulos, jolloin ruokahävikkiä syntyy vähemmän. Kyseinen pakkaus voitti vuonna 2014 Ruotsin pakkausalan palkinnon.

Valio on niittänyt mainetta erilaisissa pakkausalan kilpailuissa. Tänä vuonna Valio voitti Valio Eila-kermavanukkaan muotoilulla pohjoismaisen Scanstar-palkinnon sekä World Packaging Organization vuosittaisen kilpailun.  Valio Eila-kermavanukkaan pikari on helppo kumota pakkauksesta lautaselle.

Saimaan Juomatehdas lanseerasi tänä vuonna ensimmäisen etiketöidyn tölkin, jonka avulla muovia sisältävät etiketit voitiin jättää pois ja alumiinin kierrättäminen helpottuu. Muovin osuuden ollessa liian suuri tölkin kokonaispainosta ei tölkkiä voida ottaa palautukseen. Tällöin yrittäjät joutuvat maksaan ylimääräisen haittaveron ja kierrättäminen hankaloituu.

Yhdysvalloissa on kehitetty pakkausmateriaali maitoproteiini kaseiinista, jolloin pakkaaminen ei tuota luontoon jätettä, koska itse pakkaus on myös syötäväksi tarkoitettu. Lisäksi proteiinipohjaiset pakkausmateriaaliat ovat parempi suoja elintarvikkeille happea vastaan kuin esimerkiksi muoviset. Yhdysvaltojen maa- ja elintarviketeollisen tutkimuskeskuksen tutkimusten mukaan kaseiinista valmistetut pakkaukset suojaavat ruokaa hapelta jopa 500 kertaa muovia paremmin. Protyyppejä valmistetaan tällä hetkellä Texasissa ja arviolta ne ovat markkinoilla seuraavan kolmen vuoden sisällä. Tanskassa kehitellään puukuidusta valmistettavia pulloja, jotka hajoaisivat luonnossa. Kierrätettyinä ne sopisivat lannoitteeksi. Innovaatiota kehittää Tanskan teknillinen yliopisto, Carlsberg ja sekä pakkausyritys EcoXpack.

Keksitkö sinä uuden muotoilun pakkaukseen, joka helpottaa kuljetusta? Vai onko mielessäsi ajatus uudenlaisesta materiaalista, jota voisi hyödyntää elintarvikepakkauksissa? Innovoi ja osallistu Ruokainnovaatio-kilpailuun. Lisää ideoita pakkausinnovaatioihin löydät Ruokaoivallus-kilpailun Pinterest-kansioista.