Ruokaoivalluksesta® ideoita Saimaan ruokamatkailuun

Lähiruoka, Ruokainnovaatiot, Ruokaoivallus, Saimaa

Ruoka ja erilaiset ruokailutilanteet liittyvät kiinteästi matkustamiseen, olipa matkan kohde lähellä tai kaukana, entuudestaan tuttu tai aivan uusi ympäristö. 

Vapaa-ajan matkalle halutaan usein ohjelmaa. Tekemistä ja kokemuksia löytyy erilaisista aktiviteeteistä, kuten nähtävyyksiin tutustuminen, teemapuistot, kiertoajelut tai tapahtumat. Yhä useammin matkalta halutaan tai sinne lähdetään ruoan ja ruokaan liittyvien elämysten takia.

Saimaan alue sai European Regions of Gastronomy tittelin vuodelle 2024. Titteli on tunnustus alueen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista. Juhlavuoden aikana saimaalainen ruoka ja ruokamatkailu näkyvät vahvasti kansainvälisille ja kotimaisille vierailijoille sekä paikallisille asukkaille. Yhteisenä tavoitteena on luoda alueelle tapahtumia ja kokonaisuuksia, joissa yhdistyy kulttuuri, taide ja ruoka ihan uudella tavalla.

Me jokainen teemme ruokakulttuuria

Ruokakulttuurin määritteleminen on vaikeaa. Sen totesi jo asiaan paneutunut työryhmä vuonna 2009. Työryhmä nosti esiin suomalaisen ruokakulttuurin laaja-alaisuuden, omaleimaisuuden ja eläväisyyden. Täällä syöty ruoka kertoo luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, identiteetistä ja kulttuurista. Siksi meistä jokainen tekee päivittäisillä valinnoilla ruokakulttuuria.

Ruokakulttuuri muuttuu ajassa. Muutosta tuovat niin globaalit ruokatrendit kuin paikalliset ilmiöt, elämänvaiheet ja elinympäristö. Nuoret muokkaavat ruokakulttuuria oman näköisekseen. Nuoret tekevät ruokaoivalluksia!

Ruokaoivalluksesta Maistuvimmat festarit

Suomen kesässä tapahtuu paljon – erilaisia tapahtumia ja festivaaleja löytyy jokaisen makuun. Siitä huolimatta mukaan mahtuu vielä uusia tai aiemmista parastettuja pieniä tai suuria tapahtumia, jotka erottuvat muista.

Ruokaoivalluksen® kilpailusarjan teemana on ”Maistuvimmat festarit”. Kilpailussa haetaan ideoita nuoria kiinnostavaan ruokamatkailutapahtumasta ja sitä kuvaavasta ruoasta. Inspiraationa suunnittelussa Saimaa.

European Regions of Gastronomy juhlavuoden aikana nuoret ovat mukana edistämässä ruokakulttuuria, nuorilta nuorille. Tule mukaan ja kerro mikä on, ruokaoivalluksesi maistuvimmista festareista!

Ruokailu voidaan kokea mieleenpainuvimpana asiana matkalla

Ruoka-annos jossa muikkuja

Kotimaisia herkkuja: muikkuja tacokuoressa. Kuva: Teija Rautiainen

Ruoan avulla luodaan muistoja kaikilla aisteilla ja vahvistetaan tiedollisia, emotionaalisia sekä fyysisiä muistikuvia.

Yhä useampi matkailija hakee tietoisesti ruokaelämyksiä. He haluavat kokea luonnon, kulttuurin ja paikallisen elämäntavan. Suomalaisessa ruokamatkailussa on potentiaalia, sillä puhtaus, turvallisuus, aitous, tarinat ja paikallisuus luovat arvoa matkailijalle.

Ruokamatkailu on nouseva trendi – matkalle lähdetään hakemaan tietylle alueelle omaleimaisia ja ainutlaatuisia makuja, ruokia ja elämyksiä. Parhaimmillaan ruokamatkailutuote on osallistamista ja tekemistä, josta matkailija oppii jotain uutta.

Kirjoittaja:
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmä
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk

Yläkuva: Taste Saimaa/Anna-Katri Hänninen