Mikä on ruokaoivallus?

Kilpailun säännöt ja osallistuminen, Ruokaoivallus

Kokkaa, wokkaa, kehitä – oivalla ja osallistu!

Tässä blogissa kerrotaan Ruokaoivallus-kilpailusta ja sen vaiheista sekä keskitytään ajankohtaisiin innovaatioihin ruoka- ja elintarvikealalla. Blogissa pohditaan alkutuotantoon, valmistukseen, pakkaamiseen, jakeluun ja ruoan markkinointiin liittyviä asioita.

Ruoka- ja elintarvikealalla on viime vuosina tapahtunut paljon. Kuluttajien tarpeet ja mieltymykset muuttuvat, uusia ekologisempia ja taloudellisempia tuotantomenetelmiä kehitellään, pakkauksia muutetaan käyttäjäystävällisemmiksi ja uusia raaka-aineita ja elintarvikkeita tulee markkinoille koko ajan.

Elintarviketalous tarvitsee hieman hullujakin näkemyksiä – syömmekö tulevaisuudessa 3D-tulostettavia elintarvikkeita uudenlaisessa ravintolamiljöössä vai valmistetaanko ruoka aivan uudentyyppisissä pakkauksissa ilman sähköä? Millainen on tulevaisuuden kuluttaja, millaisia ongelmia meillä on nyt ja tulevaisuudessa ratkaistavana, millaista ruokaa syömme, miten se valmistetaan, mistä ruoka hankitaan ja missä ja miten se kulutetaan?

Miten voin osallistua?

Ruokaoivallus – Ruokainnovaatiokilpailu nuorille -kilpailussa etsitään ruokaketjun kaikkiin osiin liittyviä uudenlaisia innovaatioita. Kilpailuun voivat osallistua kaikki 16-29-vuotiaat opiskelijat yksin tai 2-4 hengen ryhmissä. Kilpailutyön voi lähettää http://ruokaoivallus.fi/ilmoittautuminen/ 28.02.2017 mennessä.

Kilpailussa on kolme sarjaa

1. Raaka-aine tai elintarvike: eteläsavolaisista tai lähiruoan raaka-aineista muokattu uusi elintarvike tai uuden raaka-aineen käyttö elintarvikkeissa.
2. Valmistus- tai pakkausmenetelmä: uudenlainen raaka-aineen tai elintarvikkeen valmistus-, jalostus-, tuotanto- tai pakkausmenetelmä tai –teknologia.
3. Jakelu tai markkinointi: uudenlainen toimintamalli tai sovellus lähiruoan kaupallistamiseen tai viestintään lähiruoan käytön lisäämiseksi.

Kunkin sarjan voittajalle on luvassa 1000 euron tunnustuspalkinto. Yhteistyökumppaneina ovat HKScan Finland Oy, Metos Oy ja Suur-Savon Osuuskauppa. Sarjojen 2. ja 3. sijoittuneet palkitaan tuotepalkinnoilla.

Vain taivas on rajana ideoille. Hyvä porukka koolle ja antaakaa villeillekin ideoille tilaa, sitten vaan rohkeasti innovaatioidea kilpailun kampanjasivulle!

Kilpailun aikana kannattaa seurata kampanjasivuja www.ruokaoivallus.fi, blogia sekä Instagramia, Facebookia, Twitteriä ja Youtubea, joista meidät löytää @ruokaoivallus-nimellä.  Sivuilta löytyy ideoita kilpailutyön kehittämiseen. Jaossa on myös hienoa palkintoja hashtag-kilpailuissa, joihin voi osallistua somessa tägäämällä kuvaansa @ruokaoivallus ja #ruokaoivallus.

Ruokaoivallus-kilpailu on osa Etelä-Savon ruokaviesti -hanketta, jota rahoittaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon Ely-keskus. Hanketta toteuttaa Mikkelin ammattikorkeakoulu yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Luonnonvarakeskuksen kanssa.